Система шкільного менеджменту - EDUkIT стає School Champion

Нове покоління обирає шахи

2010-02-19

Шахи

Шахи - одна з найдавніших ігор. Давайте разом зробимо невеликий екскурс в історію. Вважається, що шахи - це індійський винахід, хоча в Європу він потрапив через посередництво персів і арабів. Так, «шах», по-перськи - цар, «мат» по-арабському - помер. Шахи, буквально, «смерть царя», або «смерть шаха».

Первісний різновид шахів - чатуранга - зародився в Індії приблизно в 5-6 століттях. Рухаючись на Схід, чатуранга модернізувалася в китайські (сянці) та японські (сьоги) різновиди шахів. Шлях на Захід перетворив чатурангу в гру, відому в усьому світі під назвою «шахи».

Перейшовши через 2-3 століття до Ірану і на арабський Схід, чатуранга була істотно модифікована і отримала назву «шатранж» у арабів і «шатранг» - у персів. Приблизно в 9 столітті гра потрапила до Іспанії, де знову зазнала серйозних перетворень і врешті-решт перетворилася на європейські шахи.

Незабаром гра обгрунтовується і в інших середземноморських державах - Португалії, Італії, Франції. Гра, що носила яскраво виражений військовий характер, знаходить чимало шанувальників і прихильників, що сприяє її розповсюдженню в середньовічній Європі. В 10-11 столітті шахи потрапляють з Франції до Англії, з Італії в Німеччину, Чехію та країни Скандинавії.

Незважаючи на гоніння церкви, яка вважала шахи азартної і язичницької грою, шахи продовжували поширюватися по Європі, знаходячи послідовників в особі письменників і вчених - найбільш освічених людей того часу. У 14 столітті католицька церква офіційно зняла заборону з шахів, визнавши їх тим самим любими богу. Шахи увійшли в побут різних станів і навіть отримали широке поширення серед духовенства.

Наприкінці 15 століття почали видаватися перші друковані шахові трактати і влаштовуватися змагання між найсильнішими шахістами. Однак подальший розвиток шахів уповільнювався роз'єднаністю зусиль послідовників гри в різних частинах Європи. Не було єдиних правил, періодично з'являлися нововведення, невиправдано ускладнювати або спрощувати гру. Лише в 18 столітті були розроблені єдині правила гри в шахи, що послужило поштовхом до розробки шахової теорії. У 19 столітті почали проходити великі міжнародні турніри і наприкінці сторіччя був визначений перший чемпіон світу з шахів, яким став Вільгельм Стейніц.
У 20 столітті шахи отримали подальший розвиток і стали популярним видом спорту, здобувши прихильників у багатьох країнах світу.

Всі любителі шахів Харкова мають можливість відвідати шаховий клуб «Пішак» і подивитися змагання учасників турніру, а також, взяти участь у змаганнях.

7 березня 2010 р. в ш/к «Пішак» відбудеться «сімейний» турнір з швидких шахів. Склад команди - 2 особи. Як мінімум один член команди повинен бути шкільного віку, тобто не старше 1993 року народження. Маса варіантів - тато (мама) - син (дочка); брат (сестра) - сестра (брат)... Контроль часу - по 15 хвилин на партію кожному учасникові. Кількість турів буде залежати від кількості учасників. Час початку змагання - 12:00.

З 22 по 30 березня 2010 року відбудеться шаховий опен-турнір на Кубок ш/к «Пішак».

Реєстрація всіх учасників на опен-турнір: 21.03.10 з 10:00 до 20:00.

Детальніше на сайті шахового клубу «Пішак».

За матеріалами: www.gamerules.by.ru, www.peshka.edu.kh.ua

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.